2021-05-31 14:53:15• hírek • Bede Emőke

Apában tartott ellenőrzést az Állatvédelmi Rendőrség

Képünk illusztráció. Forrás: Román Rendőrség hivatalos Facebook-oldala
Képünk illusztráció. Forrás: Román Rendőrség hivatalos Facebook-oldala

Szatmár megyében március elején kezdte meg munkáját az Állatvédelmi Rendőrség, ám eredményeikről ez idáig nem sokat lehetett olvasni a hatóság napi rendszerességgel közölt összesítésében. Most azonban megtörni látszik a jég, a rendőrség ugyanis közleményben tudatta, pénteken ellenőrzéssel egybekötött tájékoztató akciót szerveztek Apa községben.

Mint írják, a megmozdulás elsődleges célja az volt, hogy a kutyatulajdonosok figyelmét felhívják a törvény által meghatározott kötelezettségeikre, azaz a mikrochipelés, a veszettség elleni oltás és az ivartalanítás fontosságára. Ezeken felül a veszélyes vagy agresszívnak számító kutyafajták tartóit is figyelmeztették, rájuk mindezeken túl egyéb feladatok is várnak, ha szeretnének eleget tenni a hatályos jogszabályoknak.


Az akció során közel 100 személy hallotta első kézből a kutyatartásra vonatkozó szabályokat, ugyanakkor voltak köztük olyanok is, akiket máris megbírságoltak. A hat büntetés összértéke mindössze 800 lej volt, s ezeket elsősorban az állatvédelem (2004/205-ös számú törvény), a veszélyes vagy agresszív kutyák tartása (2002/55-ös kormányrendelet), illetve és a kóbor ebek helyzetének kezeléséről szóló program (2001/155-ös kormányrendelet) kapcsán szabták ki.


A bírságok egyikét azért rótták ki, mert a tulajdonos a veszélyesnek vagy agresszívnak minősített fajták közé tartozó négylábúját nem jelentette be a Román Ebtenyésztők Egyesületéhez, noha ez kötelessége lett volna. Ezen felül a rendőrség azonosított és megbírságolt egy másik apai személy is, aki több beoltatlan és be nem mikrochipezett kutyát is tartott egyszerre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: